MENEMEN YÖRESEL ÜRÜNLER FESTİVALİ
Memleketimiz bir tarım kenti. Öyle ki Menemen’imizde yetişen birçok sebze ve meyve sadece İzmir’in değil ülkemizin birçok yerinde tezgâhlardaki yerini büyük bir gururla almaktadır. Gururla diyorum zira alıcı bilhassa tezgâhta “Emiralem” diye yazıp yazmamasına göre bile o ürünü alıp almamaya karar verebiliyor. Tıpkı Emiralem çileği, Emiralem mandalinası, Seyrekköy kavunu, Çukurköy bamyası gibi bu etiketleri çoğaltmak mümkün. Her birinin ortak noktası Menemen topraklarında yetiştirilmiş olmaları…
Menemen’imizin en önemli üretim alanlarından biri olan Emiralem’imizin çilek ve mandalinasının ne kadar meşhur olduğunu anlatmaya lüzum görmüyorum. Öyle ki Emiralem çileği Türkiye’nin birçok yerinde bilinmektedir.
Geçtiğimiz hafta bir araştırma amacıyla Seferihisar ve Sığacık tarafına gitmiştim. “Sakin Şehir” unvanına sahip ve ülkemizdeki 18 sakin şehrin başkenti olarak lanse edilen ve dünyada 30 ülkede 268 şehirde görülen “Sakin Şehir” modelinin Türkiye’deki koordinatörü durumunda olan Seferihisar’ın yerel üretimi korumak, yöresel tatları ön plana çıkartmak adına yaptığı proje ve çalışmalar gerçekten takdire şayan değerli okurlar. Malumunuz Seferihisar’ın satsuma mandalinası meşhur. Kurulan kooperatifler aracılığıyla güzel işlere imza atılmış. Mesela ilk olarak Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan mandalinaya coğrafi işaret alınmış. Bu kapsamda İzmir’imizin 27 adet coğrafi işaret tescilli ürünü bulunmaktadır. Şambali, lokma, boyoz, kumru, Ödemiş patatesi, Urla sakız enginarı, Çeşme kavunu, Tire şiş köftesi, Kemalpaşa kirazı, Bergama çam fıstığı ve Seferihisar mandalinası gibi 27 kalem ürün bunlara örnek gösterilebilir. Bu listede Menemen’imize ait bir ürünün olmayışı üzücü ve düşündürücü ne yazık ki…
Seferihisar Mandalinasını Model Alalım
Bu ürünlerden Seferihisar mandalinası üzerine düşüncelerimi dile getirmek istiyorum değerli okurlar. Zira bu mandalinanın her çeşit ürünü yapılmış. Kolonyası, lokumu, bisküvili lokumu, kurutulmuş hali, reçeli, vb. gibi.
Aklıma hemen Emiralem mandalinası geldi. Neden Emiralem’deki mandalinalardan da bu şekilde katma değer elde edilemesin ki. Mesela çilek kurutulsa ve kurutulmuş ürün olarak piyasaya sürülse nasıl olur? Reçelinin dışında lokumu yapılsa ve yine bisküvi arasına konmuş lokumlar paketlenip alıcıya sunulsa hiç de fena olmaz kanaatindeyim.
Böylesi tarımsal ürünler bakımından zengin ilçemizde muhakkak “Yöresel Ürünler Festivali” yapılmalı diye düşünüyorum. Menemen Yöresel Ürünler Festivali aracılığıyla hem yerel üretim canlı tutulabilir hem de tanıtım sağlanabilir. Bir zamanlar Menemen’imizde yapılan şeftali festivalinin, Seyrek’te yapılan kavun festivalinin, Emiralem’de yapılan çilek festivalinin ve daha nice ürünümüzün tanıtımı neden sağlanamasın. Hatta bu zenginliklerimize yoğurdumuzu, tartımızı, Koyundere mantımızı ve diğer tüm yöresel tatlarımızı da eklemeliyiz.
Bu dediklerim yapılırsa yerel üreticimiz kazanır, yerel halkımız kazanır, üretim artar, yerel üretim canlı tutulur ve ilçemizin tanıtımı sağlanmış olunur. Unutulmasın ki tanıtımın devamlılığı önemlidir. Devamlılık sağlanırsa başarı sağlanabilir. Bu sebeple hem yerel üretimi desteklemek hem de yerel tatlarımızı geleneksel bir şekilde muhafaza edebilmek için “Menemen Yöresel Ürünler Festivali” düzenlemek ve bunu gelenekselleştirmek gerekmektedir. Bu vesileyle bu hususu yerel yöneticilerin dikkatine sunmuş olalım.
Ve bir kez daha sormak istiyorum. Neden memleketimizin mandalinası ve çileği bu şekilde değerlendirilemesin ki ! Yetkili ve ilgili mercilere de bu öneriyi sunmuş olalım.
Öneriler bizden, yapması ilgili mercilerden…
Görüşünceye değin esen kalın değerli okurlar.