• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • MENEMEN
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • ALİAĞA FOÇA BERGAMA DİKİLİ ÇİĞLİ KARŞIYAKA SİZDEN GELENLER EĞİTİM KÜLTÜR-SANAT BELEDİYE
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Köşe Yazarları
  2. Mehmet Güleç
  3. MENEMEN İLÇE NÜFUSUMUZ 193 BİNİ GEÇTİ
Yayınlanma: 05 Şubat 2022 - 11:07

MENEMEN İLÇE NÜFUSUMUZ 193 BİNİ GEÇTİ

05 Şubat 2022 - 11:07
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
MENEMEN İLÇE NÜFUSUMUZ 193 BİNİ GEÇTİ
Mehmet Güleç
Araştırmacı Yazar

Bugün itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) en güncel nüfus verilerini kamuoyuyla paylaştı değerli okurlar. Buna göre 2021 yılı sonu itibariyle ülke nüfusumuz 84.680.273 kişiye yükselmiş bulunuyor. Bu durum nüfus artışı üzerinde pandemi etkisinin bittiğini gösteriyor. Zira geçen yıl ülke nüfusumuz sadece 460 bin kişi artmıştı. Bu yıl ise bu rakam eski yıllarda olduğu yeniden 1 milyon kişiye yükselmiş oldu. Pandemi öncesinde ülke nüfusumuz her yıl ortalama 1 milyon kişi artış gösterirken 2019 yılında yaşanan artış yarım milyona düşmüştü. Oransal olarak baktığımızda yaşanan bu hadise, İkinci Dünya Savaşı yıllarında dahi yaşanmamıştı. Ülkemizin nüfus artış hızı geçen yıl çok ciddi bir düşüş göstermişti. Ancak bugün açıklanan rakamlara göre nüfus seyrinde normale döndük görünüyor.
İzmir nüfusu da geçen yıla göre 31 bin kişi artarak 4.425.789 kişiye yükselmiş bulunmaktadır. 2019 yılında 47 bin kişi artış gösteren İzmir’imiz 2020’de 27 bin kişi artış göstermiştir. 2021 yılı itibariyle ise 31 bin kişi artış göstermiştir. Bu durum Türkiye geneli yaşanan düşüşün bir yansıması olarak düşünülebilir. Ancak ülke genelinde nüfus seyrinde normale dönülmüşken İzmir’de tablo böyle değildir. Bu durum İzmir’de yaşanan doğumların azalması ya da alınan göçlerin azaldığına işaret etmektedir. Bu sorunun cevabını ileriki günlerde bulacağız.

MENEMEN’İMİZ GÖÇ ALMAYA DEVAM EDİYOR
Menemen’imiz geçen yıl 6.301 kişi artarak 186.182 kişiye yükselmişti. Önceki yıllarda bu artış yıllık ortalama 5 bin kişi civarında idi. Geçen yıl ise bu artış 6 bin kişi olmuştu.  Bu yıl ise artış 7 bin kişi olarak gerçekleşmiş ve ilçe nüfusumuz 193.229 kişiye yükselmiş bulunmaktadır. Türkiye ve İzmir genelinde nüfus daha az artış gösterirken Menemen’imizde nüfusun daha fazla artış göstermesi aldığı göçle izah edilebilir. Bu göstergeler çerçevesinde önümüzdeki yıl 200 bin nüfus eşiğine erişmiş olabileceğimiz söylenebilir.

İLÇEMİZDE ERKEK NÜFUS AZALSA DA BASKIN DURUMDA
İki yıl önceki verilere göre ilçemizdeki erkek nüfusun oranı % 51.07 iken geçen yıl bu rakam % 51.08’e yükselmişti. Bu yıl erkek nüfus oranı azaldı. Buna göre erkek nüfus oranı % 50.95 oldu. Çok azda olsa erkek nüfus kadın nüfusa göre baskın durumda olmaya devam ediyor. Zira ilçemizdeki kadın nüfus oranı bu yıl % 49.05’de kalmıştır. Bu durum erkek nüfusun kadın nüfusa göre fazla olduğunu gösterir niteliktedir. Erkek nüfus azalmaya başlasa da kadın nüfusa göre 4 bin kişiyle baskın durumdadır.

İZMİR’İN NÜFUS BAKIMINDAN 9. BÜYÜK İLÇESİYİZ
En son açıklanan rakamlar incelendiğinde geçen yılki gibi yine İzmir’in nüfus bakımından dokuzuncu büyük ilçesi olmaya devam ettiğimiz anlaşılıyor. İzmir’in en kalabalık ilk üç ilçesi: Buca (517.963), Karabağlar (478.788) ve Bornova (452.867) olarak kaydedilmiştir. Menemen’imiz ise en kalabalık 9. ilçe olma vasfını sürdürmektedir.

10 BİN NÜFUS EŞİĞİNİ GEÇEN MAHALLE SAYIMIZ YİNE 5’DE KALDI
2017’de 10 bin nüfusu geçen mahalle sayımız 4 iken (30 Ağustos, Kasımpaşa, Uğur Mumcu ve İsmet İnönü),  2018’de 10 bin nüfus eşiğini geçen İstiklal Mahallemiz de artık 5. büyük mahallemiz olmuş idi. 2019’da listeye eklenen yeni mahalle olmazken 10 bin barajını aşan 5 mahallemiz dışında bu barajı aşmaya yakınlaşan Esatpaşa Mahallemiz hedeften uzaklaşmaya başlamıştı. Zira iki yıl önceki nüfusu 9.735 kişi olan Esatpaşa mahalle nüfusu azalarak 9.450’ye düşmüş, geçen yıl da 9.310 kişiye düşmüştü. Son iki-üç yıldan beri nüfusu azalmaya başlayan Esatpaşa bu yıl nüfusunu artırarak (2021 itibariyle) 9.423’ye yükseltmiş oldu. Ancak 10 bini geçen mahalle sayımız son iki yılda olduğu gibi yine beşte kaldı.

EN KALABALIK MAHALLEMİZ YİNE 30 AĞUSTOS MAHALLESİ OLDU
Menemen’in en kalabalık 3 mahallesi şu şekildedir: 30 Ağustos Mahallesi (18.281), Uğur Mumcu Mahallesi (15.134) ve Kasımpaşa Mahallesi (15.047).
Geçmiş yıllara göre bakılırsa Uğur Mumcu Mahallesi’nin nüfusunun artmaya Kasımpaşa Mahallesi’nin nüfusunun ise azalmaya devam ettiği görülmektedir. İki yıl önce ifade ettiğimiz gibi Uğur Mumcu mahallemiz bu yıl Kasımpaşa’yı geçerek en kalabalık ikinci mahallemiz olmuştur.

NÜFUSU EN AZ OLAN MAHALLEMİZ GEÇTİĞİMİZ YILLARDA OLDUĞU GİBİ SÜZBEYLİ MAHALLEMİZ OLDU
Menemen’imizin en az nüfuslu üç mahallesi noktasında ise sıralama yine değişmedi. Süzbeyli Mahallesi geçen yıla göre 3 kişi azalarak 33 kişiye, Turgutlar Mahallesi 1 kişi azalarak 43 kişiye ve Karaorman Mahallesi de 6 kişi artarak 107 kişiyle ilçemizin en az nüfuslu mahalleleri oldular.
Analizlerin devamı gelecek değerli okurlar. Ancak konu çok uzun olduğu için araştırmayı bölümlere ayırdım. Bugün açıklanan rakamlar doğrultusunda Menemen’imizle ilgili ilk etapta bu yorumları yapmak mümkün. İlçemiz ile ilgili analizleri yapmaya devam edeceğim.
Niceliği kadar niteliği de artan bir ilçe olmak ümidiyle esen kalın değerli okurlar.
Mehmet GÜLEÇ
Araştırmacı-Yazar
 

Yazarın Diğer Yazıları

  • MENEMEN NÜFUSU 200 BİN KİŞİYİ GEÇTİ - 17 Şubat 2023
  • BÜYÜK DEPREMİN ARDINDAN - 16 Şubat 2023
  • YOK OLMAKTA OLAN YEREL MUTFAĞIMIZ - 22 Şubat 2022
  • Cittaslow Metropol İzmir Projesi ve Menemen’imizin İlk “Yavaş Mahallesi” - 01 Ağustos 2021
  • MENEMEN YÖRESEL ÜRÜNLER FESTİVALİ - 06 Haziran 2021
  • GOL OLDUK YAĞDIK - 21 Şubat 2021
  • MENEMENSPOR İÇİN ZORLU SÜREÇ BAŞLADI - 06 Şubat 2021
  • Menemen'in yazılı kültürel mirası - 24 Ocak 2021
  • MENEMEN NÜFUSUYLA İLGİLİ BİLİNMEYENLER - 21 Eylül 2020
  • Söz uçar yazı kalır - 04 Eylül 2020
  • AHMET ÖZKAN'I KAYBETTİK - 09 Ağustos 2020
  • MENEMEN'DE YAYA OLMAK! - 15 Temmuz 2020
  • MENEMEN'DE COVİD-19 TEDBİRLERİNE NE KADAR UYUYORUZ? - 16 Haziran 2020
  • Bu gün günlerden 14 Mayıs KOYUNDERE - 14 Mayıs 2020
  • Söz Uçar Yazı Kalır Menemen - 30 Nisan 2020
  • Günlerden 23 Nisan - 23 Nisan 2020
  • Gündem Koronavirüs - 03 Nisan 2020
  • Menemen Nüfusu - 08 Şubat 2020
  • YARIN 23 ARALIK - 22 Aralık 2019
  • Koyundere Festivali - 05 Ekim 2019
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
MENEMEN NÜFUSU 200 BİN KİŞİYİ GEÇTİ
Mehmet Güleç
MENEMEN NÜFUSU 200 BİN KİŞİYİ GEÇTİ
Yine İzmir yine çeşmelerden su yerine çamur!
AYHAN EDEROĞLU
Yine İzmir yine çeşmelerden su yerine çamur!
Üniversite Menemen İlişkisi
FATİH KOÇ
Üniversite Menemen İlişkisi
Yemeğin Tuzu, İlacın Dozu, Hayatımızın Amacı Kaçmamalı
Nakiye Yücel
Yemeğin Tuzu, İlacın Dozu, Hayatımızın Amacı Kaçmamalı
Belki o zaman Türkiye kurtulur
Şehmus Ekinci
Belki o zaman Türkiye kurtulur
13 MART
Eşref Özdemir
13 MART
Bir tanıdığımın telefonuyla başladı her şey:
Bayhan Özkan
Bir tanıdığımın telefonuyla başladı her şey:
MENEMEN SAVAŞLARI
Merve AKSEL
MENEMEN SAVAŞLARI
Köşe Yazarı Olmak İstermisiniz ?
Köşe Yazarı Olmak İstermisiniz?
Köşe Yazarı Olmak İstermisiniz ?
KAFALARDAKİ SORU İŞARETLERİ KALKSIN
Hakan Paloğlu
KAFALARDAKİ SORU İŞARETLERİ KALKSIN
Tehlikeli Kadın mı ? Evet Olabiliriz Aslında..
MERVE ALTAR
Tehlikeli Kadın mı ? Evet Olabiliriz Aslında..
Ana Sayfa
MENEMEN
GÜNDEM
İZMİR
EKONOMİ
SPOR
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
ALİAĞA
FOÇA
BERGAMA
DİKİLİ
ÇİĞLİ
KARŞIYAKA
SİZDEN GELENLER
EĞİTİM
KÜLTÜR-SANAT
BELEDİYE
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • BALÇOVA
  • FOÇA
  • İZMİR
  • KARŞIYAKA
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MENEMEN
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı Menemen Haber'e aittir..
Kesinlikle kaynak LİNK göstermeden kullanılamaz. EGE HABER

Yazılım: Tumeva Bilişim

İzmir Gazetesi