22 Eylül 2019 tarihi Koyundere tarihi için bir milat oldu değerli okurlar. Milat diyorum, zira bugüne değin Koyundere’de bir festival yapılmamıştı. 14 Mayıs 2019 tarihinde kurulan Koyundere Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ilk etkinliği de böylesi önemli bir faaliyeti icra etmek oldu. Menemen Belediye Başkanı Sayın Serdar AKSOY’un da katkılarıyla güzel bir şölen gerçekleşti. Menemen Belediyesi’nin tertip ettiği Emiralem Çilek Festivali ve Bozalan İncir Festivalinden sonra Koyundere Köy Şenliği’de bu sosyal ve kültürel kalkınma hareketinin en önemli parçalarından biri oldu. Bunun devam edeceğine kanaatim tam. Ancak Emiralem Çilek Festivali ile ilgili şu hususu belirtmeden geçmek istemiyorum. Zira Emiralem Çilek Festivalinin tarihçesine saygı duyulmalı ve seneye icra edilecek olan festivalin üçüncü değil 12. Çilek festivali olarak ilan edilmesi gerekir. Unutulmasın ki, tarih kişilere göre yazılmaz. Bu durum Emiralem’in geçmişini, yapılan festivalleri, emeği geçenleri yok saymak olur ki, belediye yetkililerinin bu konuda gerekli düzenlemeyi yapacağını umuyorum. 2020’deki çilek festivalinin 12. Çilek Festivali olarak ilan edilmesi gerekir.
Emiralem Çilek Festivali hatırlatmasından sonra Koyundere’deki festivale tekrar dönüş yapacak olursak; bu festivalde aynı zamanda Koyundere meydanında yer alan Atatürk büstününde açılışı yapıldı. Büst açılışı sonrası Gazi Mahallesi Muhtarlık Binası açılışı yapıldı. Koyundereli çocuklarımız ağaçkakan kukla tiyatrosu vesilesiyle eğlenceye doğdu. Çocuklarımızın böylesi etkinliklere ne kadar çok ihtiyacı olduğunu gördük. Menemen Belediyesi bu tip etkinliklere yerelde devam etmeli. Emeği geçen herkese teşekkür eden Gazi Mahallesi Muhtarı Sayın Kadri KAHYA’nın diğer muhtarlarla birlikte dernek başkanı Sayın Süleyman TOSUN ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Serdar AKSOY öncülüğünde verdikleri el ele güç birliği pozu da dosta düşmana karşı önemli bir mesajdı. Kemal Atatürk Mahallesi Muhtarı Sayın Davut DUMAN’a, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Sayın Neriman TOSUN’a ve Ulus Mahallesi Muhtarı Sayın Musa ASLAN’a katkılarından dolayı teşekkür eden Dernek Başkanı Sayın Süleyman TOSUN’un önümüzdeki dönemde daha başka birçok projeye de imza atacağını öğrenmiş bulunmaktayız. Yerelde bu tip yerel kalkınmayı sağlayacak her türlü girişimin desteklenmesi oldukça önemlidir.
Koyundere’deki festivalde yerli üretici yoğun bir ilgi gördü. Yerli üretici elindeki ürünleri daha festivalin ilk saatlerinde tüketti. Bu memnun edici bir gelişmeydi. Seneye daha çok ilgi olacağı muhakkak. Hem yerli üreticinin stant sayıları artacak hem de yerli üretici doğal ve yerli ürünlerini daha çok satabilecektir. Yerli ürünler almak isteyen vatandaşlarımız için Koyundere’nin önemli bir pazar olacağını düşünüyorum. Zira gözlemlerime göre bu festivalde 3 binin üzerinde ziyaretçinin geldiği Koyundere semtimizin seneye tertip edeceği festival için 10 bin kişiyi misafir edecek şekilde planlama yapması gerekir kanaatindeyim. Ayrıca şu hususu belirtmeden de geçmek istemem; Koyundere’deki bu etkinliğin adı köy şenliği değilde yöresel ürünler festivali ya da Koyundere Festivali olarak konulsaydı daha iyi olabilirdi. Zira nüfusu 12 bini bulan ve semt niteliğinde olan bir yere “Köy Şenliği” demek isabetli bir tanımlama olmuyor. Belediye yetkililerinin seneye bu konuda bir düzenlemeye gideceğini umuyorum.
Nihayetinde böylesi güzel bir faaliyette emeği bulunan herkesi kutluyor, böylesi güzel faaliyetlerin devam etmesini temenni ediyorum.
Son bir not; keşke tarihe karışan Seyrek Kavun Festivali ile Menemen Şeftali Festivali’ni de yaşatabilsek derim...