KOSGEB Girişimci Kaydı ve Girişimcilik Desteği Başvurusu Detaylı Anlatım Part 1

22 Ekim 2020 - 17:03
TAKİP ETTAKİP ET
Girişimcilik Desteği KOSGEB Girişimcilik Desteği başvurusu nasıl yapılır. KOSGEB / KOBİ Danışmanı Hakan Kaya detaylı anlatıyor.



KOSGEB 2020 yılında da yeni iş yeri açma hedefinde olan girişimcilere hibe kredisi vermeye devam ediyor. 18 yaşından büyük tüm girişimcilere verilecek olan hibe desteği bu dönem için tam 60.000 TL olarak belirlenmiştir. 30 yaşından aşağı genç girişimciler ile kadın, gazi ve şehit yakınlarına en az %10 daha fazla verilecek olan desteğe nasıl başvuru yapacağınızı peki biliyor musunuz? İşte ileri girişimcilere 225.000 TL kadar çıkan teşvik başvuruları için tüm şartları ile bilmeniz gerekenler.

 

KOSGEB Hibe Kredi Desteğinin Amacı Nedir?



İlk olarak KOSGEB hibe desteğinin neden verildiğini bilmemiz de fayda olacağını düşünüyorum. Neden bize bu birim iş yeri açmak için hibe veriyor hiç düşündünüz mü? Hemen ben sizlere bunun nedeni açıklayayım, daha sonra ise kurumdan nasıl hibe alacağımızı detaylı ve anlaşılır bir şekilde sizlere anlatacağım. Kurum; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulmuştur. Açılımı ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Kuruluş amacı ise işsizliği düşürmek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan KOBİ ile iş fikrine sahip olan yeni girişimcileri doğru bir şekilde ticari faaliyete dahil etmektir. Bu amaç ile kurulan kurum bir çok destek programları oluşturmuştur. Bu destek programları içerisinde ise yeni iş yeri kuracak olan girişimcilere ”Girişimcilik Destekleri” adı altında yer alan ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” ile destek verilmektedir. Bu programdan yararlanmak isteyen girişimcilerin bazı şartlara sahip olması gerekir. Bu şartların yanı sıra ise program kapsamında yer alan hibe teşviklerini alması için de yine bazı adımları yerine getirmesi gerekir.


  1. Kurum tarafından istenilen şartlar nedir?

    1. İlk olarak 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmalısınız. Üst yaş sınırı yoktur.

    2. Daha önce KOSGEB den hibe almamış olmalısınız

    3. PKK, FETÖ gibi terör örgütü suçlarında habis almamış ve mensubu olmamanız gerekir.

    4. Herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyor olmalısınız.



  2. Uygulamanız Gereken Adımlar neler?

    1. KOSGEB Desteklenen Sektörler NACE kodları içerisinde yer alan bir iş fikrine sahip olmanız gerekir.

    2. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusuna bulunarak ”Girişimcilik Sertifikası” almalısınız.

    3. İşletmenizi kendi sermayeniz ile kurmanız

    4. KOSGEB ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” ve sonrasında şayet iş fikriniz uygun ise ”İleri Girişimcilik Destek Programı” başvurusunda bulunmanız

    5. Başvuru sonrasında size verilen gün geldiğinde KOSGEB iş planı projenizi sunmanız gerekmekte siniz.





1- KOSGEB Tarafından Desteklenen Sektörler ve NACE Kodları Nedir?



Şayet kurum tarafından istenilen şartlara sahip iseniz ilk olarak iş fikrinizin KOSGEB tarafından desteklenen sektörler içerisinde NACE kodu ile yer alması gerekir. İsminde de anlaşılacağı gibi kurum belirlemiş oldu iş fikirleri haricindeki projelere hibe desteği vermez.! Bu neden ile 2020 yılında şayet yeni açacağınız iş fikriniz KOSGEB tarafından desteklenen sektörler içerisinde yer almıyor ise hibe almayacağınız için ilk olarak iş fikrinizin listede yer alıp almadığına bakmanız gereklidir. Bunu en doğru bir şekilde yapmak için ise aşağıdaki adımları sırası ile yerine getirmeniz yeterlidir.