Emekli Maaşları 2024 yılında ne kadar olacak

31 Aralık 2023 - 14:22
TAKİP ETTAKİP ET

Emekli Maaşları 2024 yılında ne kadar olacak

2024 Emeklimaaşları ne kadar olacağı, asgari ücretinin belirlenmesinin ardından gözler en düşük emekli maaşına çevrildi. 3 Ocak’ta memur, memur emeklisi, SSK ve Bağkur emeklisine zam oranı ne olacak merak ediliyor.
 

GÖZLER 3 OCAK TARİHİNDE: BEKLENTİ NE?

3 Ocak tarihinde aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Kümülatif olarak yıl sonu enflasyonu yüzde 65’ler düzeyinde gelecek, son 6 ayın enflasyonu ise yüzde 38’lere işaret ediyor. SSK ve Bağkur emeklilerinin asıl hak ettiği zam oranı yüzde 37-38 arası olacak.

En son emekli maaşı artışında memur emeklisine yüzde 25 artış yapılmıştı. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 17.77’lik enflasyon farkından dolayı hak edişleri vardı. Memur emeklisinin zam oranı yüzde 19’lar seviyesindeydi ancak her iki gruba da aynı oranda artışlar yapılmıştı. Temmuz ayında memur emeklileri ve SSK ile Bağkur emeklilerine yüzde 25 oranında zam yapılmıştı.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Ben bu dönemde de memur emeklilerine yüzde 50 artış yapılacaksa diğer emeklilere de yüzde 50 oranında artış olmasını bekliyorum.

MEMURUN ZAM ORANI NE OLACAK?

Memurlara yüzde 50’ye yakın zam yapılacak. Temmuzda 8 bin TL’lik seyyanen zam yapılmıştı. Seyyanen zam tutarı üzerinden de bir zam öngörüyoruz. Toplamda alınan maaş ne kadar ise bunun üzerinden bir hesaplama yapmak daha yerinde olacaktır. Yüzde 50’lik artış ile en düşük memur maaşı 22 bin TL’den 33 bin TL seviyesine çıkacaktır.

EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE KADAR ARTACAK?

En düşük memur emeklisi maaşı 9876 TL civarındadır. En düşük memur emeklisi maaşının 14 bin TL seviyelerine çıkmasını bekliyoruz.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ LİRA OLACAK?

En düşük emekli maaşı 5500 TL’den nisan ayında 7500 TL seviyesine yükselmişti. Temmuzda buna ilişkin bir artış olmadı. Yüzde 50’lik bir artışla 11 bin 250 TL seviyesine çıkmasını bekliyorum. Çünkü asgari ücrete ara dönemde yüzde 34’lük zam yapılmıştı. Burada en düşük emekli maaşına artış yapılmadı. Yüzde 50’lik artışla 11 bin 250 TL seviyesine çıkmasını ve bir kök maaş düzenlemesi olmasını bekliyorum.

Bu bir ihtiyaçtır. Bundan sonra yapılacak olan oransal zamlardan emeklilerin daha fazla yararlanması adına kök maaşlar en düşük emekli maaşına eşitlenirse faydalı olacaktır diye düşünüyorum.”