Milyonlarca tapu sahibi vatandaş için önemli bir haber geldi. O tarihten sonra bu hatayı yapanlar bu cezayı ödemekten kaçamayacaklar. Detaylar haberimizde…
TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLADI! BUNU YAPAN REKOR PARA CEZASINA ÇARPTIRILACAK
Ev, arsa, iş yeri ve tarla sahipleri vergi avantajı elde edebilmek için tapularının değerinin düşük olduğunu göstererek vergi yüklerini hafifletmeye çalıştı. Ancak bu uygulama artık cezai yaptırım riski taşıyor. Hükümetin artan denetimleri tapu harçları ve vergilerin düşürülmesine yönelik çabaları da gözden kaçırmadı. Ev, arsa, iş yeri veya tarla satın alırken tapu harçlarından ve vergilerden kaçınamazsınız. Türkiye'de pek çok mülk sahibi, tapu harcı ve vergilerini azaltmak amacıyla gerçek değerinden daha düşük bir değer beyan ediyor.
Hürriyet'ten Oya Armutçu, gayrimenkul tapularının düşük değerini araştırdı ve Avukat Dr. Burak Aslanpınar’ın bu konu ile ilgili bilgilerini paylaştı. Örneğin 10 milyon TL değerinde bir ev satıyorsanız tapu harcı 400.000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu yüksek ücreti ödememek için mülk sahipleri, 10 milyon TL'lik evlerini sadece 1 milyon TL değerinde sunarak ödedikleri tapu harcını 40.000 TL'ye düşürebilirler. Ancak 10 milyon TL'lik evin gerçek değerinin tapuda 1 milyon TL olarak gösterilmesi halinde toplam 40.000 TL harç ödenecek. Bu yasaya aykırı olmasına rağmen, mülk sahipleri yüksek ücret ödemekten kaçınmak için genellikle gerçek değer yerine beyan edilen minimum emlak vergisi değerine güvenirler. Örneğin geçen yıl 1,2 milyona satın alınan bir dairenin değerinin 560 bin TL olduğu bildirildi. Artık değerinin 5 milyon TL olduğu ortaya çıkan avukat, vergi cezalarından nasıl kurtulacağını merak ediyor. Burak Aslanpınar bu bilgiye katkıda bulundu. Aslanpınar, tapuda ödenen harçlara vergi denildiğini ancak vergi ile harç farklı kavramlar olduğunu söyledi. Aynı mülk üzerinden hem vergi hem harç ödenebileceğini vurguladı. Vergi yaygın olarak kullanılan bir terim olmakla birlikte tek bir vergi değildir; alım-satım arasındaki ticari kazançları, değerlemeleri, kira gelirlerine ilişkin gelir vergisini, şirketlere uygulanan kurumlar vergisini, katma değer vergisini (KDV) emlak vergisi, matrah vergisi, ikamet vergisi gibi birçok vergi türünün olduğunu anlattı. Harç ise tapuda alınan bir hizmetin karşılığı olarak ödenen bir bedel. Örneğin, bir gayrimenkul satıldığında, alıcı ve satıcının ayrı ayrı yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 tapu harcı ödemesi gerektiğini belirtti. Sayın Aslanpınar, geçen yıl 1,2 milyon TL'ye satın alınan bir dairenin tapuda 560.000 TL olarak kayıtlı olması durumunda oluşacak vergiden kaçınmak için yapılması gerekenler konusunda Vergi Usul Kanunu'nun 1989/7 sayılı İç Genelgesine değindi. Tapu işlemi tamamlanır ve tapuda düşük gösterilen mülkün ücreti ödenir. Gecikme durumunda tapuda kayıtlı mülkün değerinin, "pişmanlık artışı" ile birlikte ödenmesi durumunda yeniden artabileceğini açıkladı. Sayın Aslanpınar, bir mülkün değerinin eksik belirlenmesinin hukuki sonuçları hakkında bilgi vererek, tapuda ödenen ücretin gerçek değerinden düşük çıkması halinde aradaki farkın faiziyle birlikte istendiğini ve bunun yanında tutarın yüzde 25'i kadar vergi cezası kesildiğini ifade etti.