Sosyal Güvenlik Kurumu, eşi vefat eden kadın ve erkeklerin maaşlarının iki katına çıkarılabileceğini duyurdu. Emekli maaşı gibi eşler de dul ve yetim yardımlarından yararlanabilir. Detaylar haberimizde...
SGK BAŞVURANLARI MAAŞA BAĞLIYOR! BİRÇOK KİŞİNİN BU ÖDEMEDEN HABERİ YOK
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), dul yardımından yararlanabilecek milyonlarca kişiye yardımcı olacak yeni düzenlemeleri paylaştı. Bu düzenlemelerin pek çok kişinin bilmediği detayları aşağıda yer almaktadır. Toplumda yaygın bir yanılgı, dul aylığının sadece kadınlara verildiğini bilmemize rağmen sosyal güvenlik düzenlemelerinde cinsiyet ayrımcılığının bulunmadığıdır.
Eşini kaybeden erkekler de dul maaşı alabilmesine rağmen, bu durum kişinin çalışma veya emeklilik durumuna bakılmaksızın mevcut maaşı üzerinden dul maaşı almasına olanak sağlar.
1800 GÜN PRİMİ ŞARTI
Dul eş yardımından faydalanabilmek için, ölen eşin en az 1.800 gün süreyle maluliyet, yaşlılık ve hayatta kalanlar primlerine katkıda bulunmuş olması gerekir. SSK kapsamındakiler için en az 5 yıl sigortalı olmanız ve 900 gün prim ödemeniz gerekmektedir. Eşin çalışıyor veya emekli olması durumunda aylık tutar düşülebilir.
DUL MAAŞI HESAPLAMA YÖNTEMLERİ
Dul maaşı miktarı SSK ve BAĞ-KUR’a göre erkeğin kariyer veya emeklilik durumuna göre değişiklik göstermektedir:
SSK VEYA BAĞKUR KAPSAMINDA ÇALIŞAN VEYA EMEKLİ ERKEKLER: Ölen eşinin maaşının %50'sini alıyor. SİGORTALI OLUP ÇALIŞMAYAN VE BAĞKUR’LU OLMAYAN ERKEKLER: Ölen eşin maaşının %75'ini alırlar. SİGORTALI OLMAYAN, ÇALIŞMAYAN VE EMEKLİ OLMAYAN ERKEKLER: Ölen eşin emekli maaşının %75'ini alabilirler. Emekli Sandığı kapsamına giren erkeklerde ise durum farklıdır. Erkek memur veya emekliler, ölen eşin maaşının %50'sini alma hakkına sahiptir; BAĞ-KUR’a bağlı ve sigortalılar, çocukları varsa %60 veya %50, çocuğu yoksa %75 oranında dul aylığı alabilirler. Sağlık yardımları için sigorta primine gerek yoktur; Devlet destekli sağlık hizmetleri bu hakların sürdürülebilirliğini sağlar. DUL MAAŞININ KESİLME ŞARTLARI
Dul aylığı, yeniden evlenene kadar devam ederken, yetim aylığı, ebeveynlerinden birini kaybeden erkek çocuklar için yaş sınırı olmaksızın uzun süreli olarak ödenmektedir. Dul ve yetim yardımlarından yararlanmak için resmi bir başvuruda bulunmanız gerekir. Ödemeler sigortalının vefatından sonraki ilk ay başlar.
DUL MAAŞI ÖRNEK HESAPLAMA
Asgari emekli maaşı olan 12 bin 500 TL üzerinden yapılan hesaplamada, ölen kişinin çocuğu olmaması halinde dul eşe ödenecek maaşın yüzde 75'i yani 9 bin 375 TL olacak. Ölen kişinin çocuğu varsa maaşının yarısı yani 6.250 TL eşine ödenecek, geri kalanı ise çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılacak. Örneğin iki çocuğa 3.125 TL, dört çocuğa ise 2.500 TL verilecek. Bu dağıtımlar ölen emeklinin toplam maaşını geçmeyecek şekilde yapılır.