İzmir’in önde gelen arı yetiştiriciliği ve üretimi yapan firması Kibar Arıcılık, piyasada satılan sahte balların halk sağlığını hiçe saydığını ve gerçek balın nasıl olduğunu insanlara anlatılmazsa arıcılığın biteceğini söyledi.
İzmir’in Menemen ilçesinde organik şekilde arı yetiştiriciliği ve bal üretimi yapan Kibar Arıcılığın sahibi Efe Kaan Kibar, piyasada bulunan sahte ballardan dolayı arıcının olumsuz etkilendiğine vurgu yaptı. Kibar, “ sahte bal üretimi son yıllarda çoğaldı. Gerçekten arıcılık yapanlar bundan ciddi derecede olumsuz etkileniyor. Bilinçsiz bal tüketiminden dolayı bal değerini bulmadığı gibi tüketicinin de aklıyla alay ediliyor. Piyasada bal diye kanserojen maddelerle üretilen ve arinin hiç dahil olmadığı yöntemle halk sağlığını hiçe sayarak sadece kazanç elde etmek uğruna şifa yerine bela dağıtıyorlar. Sahte arıcıların pazarına müdahale edilmezse gerçekten organik bal üretimi yapan genç arıcılar önde olmak üzere sektör bitecektir. Biz organik bal üretebilmek uğruna Türkiye’nin dört bir tarafında dönemlik olarak arılarımızı taşıyor, oradaki iklime ayak uyduruyor ve arılarımızın bal yaptığı çiçekleri çeşitlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Bin bir zorluğa katlanarak arıları il il gezdirip katkısız organik bal üretimi yaptıklarını ifade eden Efe Kibar, üretim yapabilmek için her zorluğa katlandıklarını ama karşılığını alamadıklarını ifade etti.
Süpermarketler ve yaygın alışveriş merkezlerinde balın raflarda donmaması için içerisine glikoz gibi maddeler konarak satış sirkülasyonunu arttırmak uğruna insan sağlığıyla oynandığını dile getiren arıcılar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını tarafından veya ortak bir proje ile çiçek balında en hızlı sağlık analizi yapmasının en basit yönteminin halka anlatılması talep ettiler.
GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR
Balın gerçek mi yoksa sahtemi olduğunu anlamak aslında çok basit. Genelde halk tarafından marketlerden alınan ballarda donma olduğunda sahte olabileceği yönünde bir kanı oluşmuş durumda. Arıcılar aslında bunun tam tersi olduğunu söylediler. Organik üretimi yapılmış bir balın mutlaka soğuk havada yada dolapta donmasını, şekerlenmiş görüntü oluşturması gerektiğini söylediler. Donmayan ve şekerlenmiş görüntüsü oluşturmayan bal mutlaka sahtedir ve glikoz şurubundan üretilmiştir diyen Efe Kaan Kibar, Çam balı gibi basra balları haricinde çiçek ballarının mutlaka donması (kristalize olması) gerekiyor, en büyük doğal antibiyotik olan ve sağlığa çok faydası olan balı tamamen sağlıksız ve tüketicinin sağlığını bozan ürün haline getirdiler” diye ekledi.
Donmuş Bal Resmi
İzmir’in Menemen ilçesinde organik şekilde arı yetiştiriciliği ve bal üretimi yapan Kibar Arıcılığın sahibi Efe Kaan Kibar, piyasada bulunan sahte ballardan dolayı arıcının olumsuz etkilendiğine vurgu yaptı. Kibar, “ sahte bal üretimi son yıllarda çoğaldı. Gerçekten arıcılık yapanlar bundan ciddi derecede olumsuz etkileniyor. Bilinçsiz bal tüketiminden dolayı bal değerini bulmadığı gibi tüketicinin de aklıyla alay ediliyor. Piyasada bal diye kanserojen maddelerle üretilen ve arinin hiç dahil olmadığı yöntemle halk sağlığını hiçe sayarak sadece kazanç elde etmek uğruna şifa yerine bela dağıtıyorlar. Sahte arıcıların pazarına müdahale edilmezse gerçekten organik bal üretimi yapan genç arıcılar önde olmak üzere sektör bitecektir. Biz organik bal üretebilmek uğruna Türkiye’nin dört bir tarafında dönemlik olarak arılarımızı taşıyor, oradaki iklime ayak uyduruyor ve arılarımızın bal yaptığı çiçekleri çeşitlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
Bin bir zorluğa katlanarak arıları il il gezdirip katkısız organik bal üretimi yaptıklarını ifade eden Efe Kibar, üretim yapabilmek için her zorluğa katlandıklarını ama karşılığını alamadıklarını ifade etti.
Süpermarketler ve yaygın alışveriş merkezlerinde balın raflarda donmaması için içerisine glikoz gibi maddeler konarak satış sirkülasyonunu arttırmak uğruna insan sağlığıyla oynandığını dile getiren arıcılar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını tarafından veya ortak bir proje ile çiçek balında en hızlı sağlık analizi yapmasının en basit yönteminin halka anlatılması talep ettiler.
GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR
Balın gerçek mi yoksa sahtemi olduğunu anlamak aslında çok basit. Genelde halk tarafından marketlerden alınan ballarda donma olduğunda sahte olabileceği yönünde bir kanı oluşmuş durumda. Arıcılar aslında bunun tam tersi olduğunu söylediler. Organik üretimi yapılmış bir balın mutlaka soğuk havada yada dolapta donmasını, şekerlenmiş görüntü oluşturması gerektiğini söylediler. Donmayan ve şekerlenmiş görüntüsü oluşturmayan bal mutlaka sahtedir ve glikoz şurubundan üretilmiştir diyen Efe Kaan Kibar, Çam balı gibi basra balları haricinde çiçek ballarının mutlaka donması (kristalize olması) gerekiyor, en büyük doğal antibiyotik olan ve sağlığa çok faydası olan balı tamamen sağlıksız ve tüketicinin sağlığını bozan ürün haline getirdiler” diye ekledi.
Donmuş Bal Resmi
sahte bal nasıl anlaşılır ? gerçekden donmuş bal doğal balmıdır?