Dünya Gazetesi'nde Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, kuzu karkas etindeki fiyat artışı son 15 günde peş peşe yaşanan zamlarla hız kesmeden devam ediyor. Kilogram başına 45 Türk Lirası olan zamla birlikte kuzu karkas eti, yüzde 18,3'lük bir artışla 245 Türk Lirasından 290 Türk Lirasına yükseldi. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kasaplarda satılan kuzu etinin kalitesi ve yağ durumuna bağlı olarak değişse de kilogram fiyatının 590 ila 680 Türk Lirası arasında değişeceğini belirtti.
Tüfekçi, süt kuzusunun mevsimsel olarak azalmasının her yıl mayıs ayına denk geldiğini ancak bu yıl farklı bir durumun yaşandığını ifade etti. Besici adı altında faaliyet gösteren bazı kişilerin, piyasada kuzu bulunmadığı yönünde söylentiler yayarak kuzu eti fiyatlarını artırmaya çalıştığını belirten Tüfekçi, bu durumu spekülatörlere bağladı. Kuzu karkas etine sadece dün 25 Türk Lirası daha zam yapıldığını vurgulayan Tüfekçi, Batı illerinde 295 Türk Lirası, Doğu illerinde ise 285 Türk Lirası civarında değişen fiyatlarla karşılaşıldığını aktardı. Tüfekçi ayrıca, toptan et satışı yapan tüccarların konuşmalarına göre, yeni haftada bir zam daha beklendiğini ifade etti. Dana etinin fiyatının şu an stabil olduğunu söyleyen Tüfekçi, dana eti karkas kilogram fiyatının bölgeden bölgeye değişmekle beraber ortalama olarak 240 ile 255 Türk Lirası arasında olduğunu belirtti. Kasaplar tarafından satışa sunulan kuzu etinin fiyatının, kira, elektrik ve personel gibi giderlerin eklenmesiyle daha da yükseldiğine dikkat çeken Tüfekçi, alım yapılan karkas etteki maliyetlerin fiyata yüzde 45 oranında yansıdığını söyledi. Kemikli kuzu kolunun 400 ile 425 Türk Lirası civarında satılacağını belirten Tüfekçi, kemiksiz kuzu kuşbaşının kilogram fiyatının kasaplarda 590 Türk Lirasından 680 Türk Lirasına kadar yükseleceğini öngördü. Dana kıyma ve kuşbaşı fiyatlarının da bölgeden bölgeye değiştiğini belirten Tüfekçi, İstanbul'da ise bu fiyatların kasaptan kasaba değişkenlik gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, Tüfekçi, et tüketiminin her yıl gerilediğini ve yılbaşından bu yana satışlarda yüzde 40'a yakın bir düşüş yaşandığını belirtti. Müşterilerin geçen yıl aldığı et miktarında yarı yarıdan fazla azalma olduğuna dikkat çeken Tüfekçi, müşterilerin kilogram başına ödediği miktarın aynı olmasına rağmen tüketilen miktarın düştüğünü ve bu durumun satışlara negatif etki yaptığını söyledi.
EKONOMİ
Yayınlanma: 01 Aralık 2023 - 23:00
Et yemek lüks oldu! O et çeşidine 2 haftada 45 TL zam geldi: Fiyatı gören koşarak kaçıyor
Kuzu karkas eti kilogram başına 15 günlük bir süre zarfında 45 lira artarak, şu an itibariyle kilogram başına 300 liraya ulaştı. İşte detaylar...
EKONOMİ
01 Aralık 2023 - 23:00
İlginizi Çekebilir