Birçok insanın sağlığına katkı sağladığı bilinen ve lezzetli aromasıyla sofralarda sıkça tercih edilen bu baharat, özellikle karaciğer sağlığına olan olumlu etkileriyle ön plana çıkıyor. Prof. Dr. Canan Karatay da bu baharatı övmekle bitiremiyor! İşte sağlık açısından faydalarıyla saymakla bitmeyen meşhur baharat…
Padişahlar sefere gitmeden önce tüketirdi
Osmanlı padişahları, sofralarında ve sefere çıktıklarında daima yanlarında sumak bulundururdu. Sumağın doğal bir detoks etkisi olduğuna inanılarak yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak tüketiliyor. Bu nedenle sumak Osmanlı Padişahları tarafından "Padişah Baharatı" olarak da biliniyor.
Birebir şifa sağlıyor
Sumak, yüzyıllardır güçlü bir toksin temizleyicisi olarak kullanılmaya devam ediliyor. Günümüzde ise özellikle yemeklere ekşi bir tat vermek için sıklıkla tercih ediliyor. Yaygın kullanımın yanı sıra sumak, karaciğer fonksiyonlarına da olumlu katkı sağlıyor. Prof. Dr. Canan Karatay, sumak tohumunun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerini vurgularken, sumak çayının karaciğerde biriken toksinleri temizlemede yardımcı olduğunu aktarıyor.
Güçlü toksin temizleyici
Sumakın güçlü bir toksin temizleyici olduğundan dolayı hamilelerin tüketmemesi öneriliyor. Haftada en fazla 3 ila 4 kez tüketilmesi tavsiye edilenler arasında. Yapılan araştırmalar, vücuttaki oksidatif stresi azaltmanın en sağlıklı yollarından birinin sumak tüketmek olduğunu gösteriyor. Sumak, antioksidan özellikleri sayesinde vücut hücrelerini yeniler ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir destek sağlar.