Prof. Dr. Ceyhan, 2022'de başlayan salgının daha hafif bir türüyle karşı karşıya olduğumuzu, ancak yeni varyantın hem bulaşıcılığının arttığını hem de ölümcüllüğünün yükseldiğini vurguladı. Özellikle Afrika'dan gelen ya da Afrika'ya giden kişilerin hastalığa yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti. Türkiye'nin yoğun Afrika bağlantısı, maymun çiçeği vakalarının ülkemizde de artma riskini beraberinde getiriyor.
Prof. Dr. Ceyhan, devletin şu anda aktif bir sürveyans yürütmediğini ve Kovid-19 için bile etkili bir takip mekanizması bulunmadığını belirtti. DSÖ'nün alarm düzeyini 1 derece yükseltmesinin, maymun çiçeği hastalığının küresel bir acil durum oluşturduğunu gösterdiğini vurguladı. Ceyhan, ülkelerin bu konuda tedbirli olmalarının önemini vurgularken, aktif bir sürveyans sisteminin gerekliliğini de dile getirdi.
TÜRKİYE'DE SÜRVEYANS EKSİKLİĞİ ENDİŞE VERİCİ
Türkiye'nin önemli bir ulaşım merkezi olması, Afrika'dan gelen yolcu trafiğinin yoğun olmasına neden oluyor. Bu durum, maymun çiçeği hastalığının ülkemizde yayılma ihtimalini artırıyor. Ancak, şu ana kadar Türkiye'de herhangi bir vaka tespit edilmediği belirtilse de, Prof. Dr. Ceyhan, mevcut durumun yeterince güvenilir olmadığını ifade etti. Aktif bir sürveyans çalışmasının eksikliği, hastalığın erken teşhis edilmesini zorlaştırıyor.Prof. Dr. Ceyhan, devletin şu anda aktif bir sürveyans yürütmediğini ve Kovid-19 için bile etkili bir takip mekanizması bulunmadığını belirtti. DSÖ'nün alarm düzeyini 1 derece yükseltmesinin, maymun çiçeği hastalığının küresel bir acil durum oluşturduğunu gösterdiğini vurguladı. Ceyhan, ülkelerin bu konuda tedbirli olmalarının önemini vurgularken, aktif bir sürveyans sisteminin gerekliliğini de dile getirdi.