Sarma yemek aklınıza bile gelmeyecek! Bu tarif her şeyi unutturur! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Ayıklanan kuş üzümleri suda bekletilir. Sap kısımları ayıklanır ve dereotu ile taze nane ince ince doğranır. Pirinçler bol suda yıkanır ve fazla suyu süzülür. Zeytinyağı bir tencerede kızdırılır. Kuru soğanlar eklenir ve rengi değişene kadar kavrulur. Dolmalık fıstıklar da eklenir ve tekrar karıştırılır. Soğanlar yumuşadıktan sonra pirinçler eklenir ve karıştırılır. Kuş üzümü, tuz, toz şeker, yeni bahar eklenir ve son olarak sıcak su eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. Enginarların sap kısımları kesilir ve limonlu kaynar suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir. Enginarların dış kısmında kalan etli yaprakları kesilir ve orta kısımları parmakla bastırılarak oyulur. Tatlı kaşığı ile ortada yer alan tüylü yerleri ayıklanır. Bol suda durulanır. Kararmaması için limon suyuyla ovulur ve bekletilir. İç harç soğuduktan sonra üstüne dereotu ve taze nane eklenir. İç harç enginarların ortasına doldurulur. Doldurulan dolmalar bir tabağa dizilir ve üstüne zeytinyağı gezdirilir. Kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirilir. Suyuna baktıktan sonra isteğinize göre soğuk veya ılık şekilde servis yapılır. Afiyet olsun!
SARMANIN YERİNİ TUTACAK TARİF
Ege mutfağında zeytinyağlı yemekler sık sık yapılıyor ve sevilerek tüketiliyor. Enginar dolması yaz dönemlerinde yapılır ve yapımında birçok noktaya dikkat edilmesi gerekir. Enginar dolması yaparken malzemelerin taze olması önemlidir. Enginarların acısının çıkması için limonlu suda bekletmelisiniz. Enginarlar pişerken suyunu çekip çekmediğine sık sık bakmalısınız. Son olarak enginar dolmasını servis yaparken üstüne taze sıkılmış limon suyu ekleyebilirsiniz. Enginar dolması yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde; 5 tane taze çiçek enginar, 2 tane kuru soğan, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, dörtte üç su bardağı pirinç, 3 yemek kaşığı kuş üzümü, 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, dörtte iki çay kaşığı yeni bahar, yarım demet dereotu, yarım demet nane, dörtte üç su bardağı sıcak su. Üstü için yarım çay bardağı zeytinyağı, dörtte üç su bardağı sıcak su, 2 tane orta boy limon, bir tane taze sıkılmış limon suyu. İlk olarak soğanlar küp küp doğranır.Ayıklanan kuş üzümleri suda bekletilir. Sap kısımları ayıklanır ve dereotu ile taze nane ince ince doğranır. Pirinçler bol suda yıkanır ve fazla suyu süzülür. Zeytinyağı bir tencerede kızdırılır. Kuru soğanlar eklenir ve rengi değişene kadar kavrulur. Dolmalık fıstıklar da eklenir ve tekrar karıştırılır. Soğanlar yumuşadıktan sonra pirinçler eklenir ve karıştırılır. Kuş üzümü, tuz, toz şeker, yeni bahar eklenir ve son olarak sıcak su eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. Enginarların sap kısımları kesilir ve limonlu kaynar suyun içinde yumuşayana kadar bekletilir. Enginarların dış kısmında kalan etli yaprakları kesilir ve orta kısımları parmakla bastırılarak oyulur. Tatlı kaşığı ile ortada yer alan tüylü yerleri ayıklanır. Bol suda durulanır. Kararmaması için limon suyuyla ovulur ve bekletilir. İç harç soğuduktan sonra üstüne dereotu ve taze nane eklenir. İç harç enginarların ortasına doldurulur. Doldurulan dolmalar bir tabağa dizilir ve üstüne zeytinyağı gezdirilir. Kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirilir. Suyuna baktıktan sonra isteğinize göre soğuk veya ılık şekilde servis yapılır. Afiyet olsun!