Son zamanlarda yapılan ve herkes tarafından severek tüketilen tatlıların başında gelen şam tatlısı aslında Arap mutfağına özgü bir tatlıdır. Özellikle canınız tatlı istediği zaman evde kolay bir şekilde yapabilir, ailenizle ve sevdiklerinizle yiyebilirsiniz. Şerbetli tatlı seven kişiler için oldukça önemli bir tatlıdır. Yapımı pratik olan bu tatlıyı kış aylarında yaparsanız daha lezzetli olacaktır. Şam tatlısı aslında Arap kültürüne ait bir tatlıdır. Suriye'nin Şam kentine ait bir tatlı olan Şam Tatlısı Türkiye de Adana, Trakya, Antalya, İzmir ve Ege bölgelerinde tercih edilmektedir. Ana malzemesi yoğurt ve irmiktir. Bazı bölgelerde Şam tatlısı, bazı bölgelerde Şambali bazı bölgelerde ise Şambaba adı verilmektedir. Revaniyle benzerlik gösterse bile revaniye göre daha şerbetli bir tatlıdır. Sokaklarda camlı araçlar içerisinde dilimler halinde satılan Şam tatlısında yumurta bulunmamaktadır. Üstü ve altı kıtır kıtırdır.
Şam tatlısının pek çok tarifi vardır. Bu tarifler genelde sütlü, yoğurtlu, unlu ve unsuz olarak yapılmaktadır. Şam tatlısını yaparken önce şerbetini hazırlamalısınız. Şerbet malzemeleri arasında; 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su, 1 dilim limon bulunmaktadır. Şam tatlısı hamuru malzemeleri arasında; 1 bardak şeker, 1 bardak yoğurt, 1 bardak un, 2.5 bardak irmik, 1 çay bardağı yağ, 1 paket vanilya, 1 çay kaşığı karbonat, 1 bardak tuzsuz fıstık Bir kabın içerisine şeker, sıvı yağ yoğurt konularak birbirine karıştırılır. Karışımın üzerine irmik, vanilya ve karbonatta eklenerek karıştırılır. En son yeteri kadar un koyularak karıştırılmaya devam edilir. Önceden ısıtılmış 180 derece gırında yaklaşık 35 dk üzeri kızarana kadar pişirilir. Şerbeti hazır edip soğuttuğumuz için tatlı sıcak, şerbet soğuk iken dilimlendikten sonra üzerinde gezdirilir. Afiyet olsun.
Şam Tatlısı Tarifi
Şam tatlısının pek çok tarifi vardır. Bu tarifler genelde sütlü, yoğurtlu, unlu ve unsuz olarak yapılmaktadır. Şam tatlısını yaparken önce şerbetini hazırlamalısınız. Şerbet malzemeleri arasında; 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su, 1 dilim limon bulunmaktadır. Şam tatlısı hamuru malzemeleri arasında; 1 bardak şeker, 1 bardak yoğurt, 1 bardak un, 2.5 bardak irmik, 1 çay bardağı yağ, 1 paket vanilya, 1 çay kaşığı karbonat, 1 bardak tuzsuz fıstık Bir kabın içerisine şeker, sıvı yağ yoğurt konularak birbirine karıştırılır. Karışımın üzerine irmik, vanilya ve karbonatta eklenerek karıştırılır. En son yeteri kadar un koyularak karıştırılmaya devam edilir. Önceden ısıtılmış 180 derece gırında yaklaşık 35 dk üzeri kızarana kadar pişirilir. Şerbeti hazır edip soğuttuğumuz için tatlı sıcak, şerbet soğuk iken dilimlendikten sonra üzerinde gezdirilir. Afiyet olsun.