Dünya alarm halinde! Salgın hızla yayılıyor ve durdurulamıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Mpox virüsünün (eski adıyla Mayısmun Çiçeği) dünya genelinde yayılmaya devam ettiğini ve hala ciddi bir tehdit oluşturduğunu duyurdu. Aktarılan verilere göre Haziran 2024'ten bugüne 26 ülkede binin üzerinde yeni vaka ve dört ölüm bildirildi.
Dünya genelinde tehdit edici bir ilerleme kateden salgın hastalık korku uyandırıyor. En çok merak edilen konu da virüsün bulaşma yolları. Uzmanlar Mpox virüsünün bulaşma yollarının çok çeşitli olduğuna dikkat çekiyor. Enfekte bireylerle doğrudan temas, cilt döküntülerinin bulaştığı giysiler ve eşyalar ile temas ve vücut sıvılarıyla temas, virüsün bulaşması için en sık görülen bulaşma yolları olarak belirtiliyor. Virüsün belirtileri arasında ise genellikle yüksek ateş, baş ve sırt ağrıları, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları şeklinde ortaya çıkıyor. DSÖ, şu ana kadar Mpox virüsü için özel bir tedavi yöntemi bulunmadığını ancak antiviral ilaçlarla semptomların hafifletilebileceğini belirtti. Çoğu durumda hastalık hafif seyrederken hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor. Ancak, virüsün bulaşma riski ve yayılma potansiyeli göz önüne alındığında, gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. DSÖ, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi, enfekte kişilerle yakın temastan kaçınılması ve sağlık otoritelerinin belirlediği diğer önlemlere uyulması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Mpox Virüsü: Afrika'da Artan Vakalar ve Dünya Sağlık Örgütü Uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), özellikle Afrika bölgesinde, Mpox virüsü vakalarında önemli bir artış olduğunu ve bu vakaların büyük bir çoğunluğunun Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden bildirildiğini belirtti.Dünya genelinde tehdit edici bir ilerleme kateden salgın hastalık korku uyandırıyor. En çok merak edilen konu da virüsün bulaşma yolları. Uzmanlar Mpox virüsünün bulaşma yollarının çok çeşitli olduğuna dikkat çekiyor. Enfekte bireylerle doğrudan temas, cilt döküntülerinin bulaştığı giysiler ve eşyalar ile temas ve vücut sıvılarıyla temas, virüsün bulaşması için en sık görülen bulaşma yolları olarak belirtiliyor. Virüsün belirtileri arasında ise genellikle yüksek ateş, baş ve sırt ağrıları, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer cilt kabarcıkları şeklinde ortaya çıkıyor. DSÖ, şu ana kadar Mpox virüsü için özel bir tedavi yöntemi bulunmadığını ancak antiviral ilaçlarla semptomların hafifletilebileceğini belirtti. Çoğu durumda hastalık hafif seyrederken hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor. Ancak, virüsün bulaşma riski ve yayılma potansiyeli göz önüne alındığında, gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. DSÖ, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına dikkat edilmesi, enfekte kişilerle yakın temastan kaçınılması ve sağlık otoritelerinin belirlediği diğer önlemlere uyulması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.