Rezaleti Gıda Mühendisleri Anlattı
Bazı gıda mühendislerinin daha önce çalıştıkları firmalarda şahit oldukları rezaletler inanılacak gibi değil.
Sağlık açısından dikkat edilen beki de en önemli şey besinlerdir. Ne yendiğine dikkat edilmezse eğer ölümcül bir hastalık kapılacak en önemli yerdir sağlıksız besinler. Belki evdeki besinler hakkında bir takım bilgilere sahip olabilir ve önlem alınabilir. Peki ya dışarıda yenen yemekler? Restoranlar, catering şirketleri, yemek fabrikalarının üretim yerleri. İşte şimdi bunlar hakkında uzman gıda mühendislerinin izlenimleri olacak. Hatta bilmek istemeyip böylesi daha iyi, yani bilmemek daha iyi deniyorsa yazıyı şimdiden okumayı bırakmalı.
Gıda mühendisleri bazı yerlerle ilgili gerçek ve kötü haberleri her ne kadar duyurmaya çalışsa da, her seferinde güç ve para ön plana çıkıyor elbet. Çünkü bu konuda sorumluluk alan bazı gıda mühendisleri, işlerini kaybetme korkusuyla bir daha iş bulamama endişesiyle seslerini pek de fazla çıkaramıyorlar. İsmini vermek istemeyen bir gıda mühendisinin şahit olduğu bir duruma göre, reçel üretimi geçekleştiren bir firma kazanın içine toza benzeyen kimyasal bir karışımı katıyordu. Kısa bir araştırmadan sonra orada çalışan gıda mühendisi, bunun bir antibiyotik olduğunu öğrenmiş. Bu konu hakkında patronuyla epeyce bir tartıştıktan sonra daha fazla dayanamayıp işten ayrılmış. Başka bir yerde ise bir işyerinde tahin üretiliyormuş ve tarım bakanlığınca alınmış olan numunelerde ürünün içinde bulunan kül miktarı gereğinden fazla çıkmış, gıda mühendisi bu oranın azaltılmasının tek yolunun susamı sertleştirmek amacıyla kullanılan sönmüş olan kirecin uzak tutulmasıymış fakat mühendis bunu bir türlü kabul ettirememiş. Ve buda muhtemelen iş yeri sahibinin maddi olarak işin gelmediği içindi.
Bir başka gıda mühendisinin anlattığına göre, bazı firmalar, şirketlere hazır yemek hizmeti sunuyor ve günlük çıkarılan yemekten elbette numune alınıyor. Fakat işi riske atmak istemeyen firma sahipleri örnek numunelerin içine kokusuz çamaşır suyu katıyorlar ki mikroplar o an ölsün ve numune temiz çıksın. Mühendis bir gün numunenin içine çamaşır suyu katmayıp test ettiğinde içinden salmonella bakterisinin çıktığı gördü.
Araştırıldığı zaman bunun gibi daha birçok örnek ortaya çıkabilir. Eskileri herkes bilir ki zamanında Uğur Dündar’ın yaptığı haberlerde bazı firmalardan ne pislikler ortaya çıkıyordu. Üstelik bunlar her gün gidip bir şeyler yenen yerlerdir. Lokantalar, simitçiler, fastfood’çular ve daha birçoğunun geniş bir araştırılması yapılsa belki de evden başka hiçbir yerde yemek yiyemeyecek hale gelinebilir. Elbette işini doğru yapan ve bu işi severek müşterilerine sunan insanlar da yok değil.