Taze sebzelerin yerini konservelerin aldığı kış aylarında menemen gibi leziz yemekler yapmayı deneyebilirsiniz. Fakat, konserve menemen yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Erimeyi önlemek için bazı adımlara dikkat etmek özellikle önemlidir. İşte, kış için erimeyen konserve menemen tarifi..
Domatesleri iyice yıkadıktan sonra bıçak kullanarak tabana çapraz şekilli sığ bir kesim yapın. Öncelikle domatesleri kaynar suya koyun ve 2-3 dakika bekletin. Daha sonra domatesleri buzlu suya koyun ve birkaç dakika bekletin. Domatesin hasarlı kısmını soyun. Bu yöntem domateslerin soyulmasını kolaylaştırır. Domateslerin tamamını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın. Derin bir tencerenin içerisine yağı ekleyin. Doğranmış biberi ekleyip 1-2 dakika kavurun. Biberlerin rengi değişince doğranmış domatesleri ekleyin, tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 30 dakika pişirin. Ara ara karıştırmayı unutmayın. Domatesler pişerken cam kapaklarlarla birlikte kavanozları da kaynatarak sterilize edebilirsiniz. Domates suyu çıkınca tuzunu ekleyip karıştırın.
Ocağı kapatıp sıcak menemenleri bir kavanoza dökün. Kapaklarını kaybetmemek için kavanozları sıcakken doldurmalısınız. Kavanozun kılavuz kısmını kağıt havluyla silin ve ardından pişmiş bir kapakla sıkıca kapatın. Bu aşamada camı çok fazla sıkıştırıp çökmesine neden olmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bardağı ters çevirip soğumaya bırakın. Havalar soğuduğunda kışlık konserveleri güneş görmeyen, serin bir yerde saklayın. Afiyet olsun!
MENEMEN KONSERVESİ TARİFİ
6 kg domates 500 gr yeşil biber 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml) 2 yemek kaşığı tuzHazırlanışı:
Ocağı kapatıp sıcak menemenleri bir kavanoza dökün. Kapaklarını kaybetmemek için kavanozları sıcakken doldurmalısınız. Kavanozun kılavuz kısmını kağıt havluyla silin ve ardından pişmiş bir kapakla sıkıca kapatın. Bu aşamada camı çok fazla sıkıştırıp çökmesine neden olmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bardağı ters çevirip soğumaya bırakın. Havalar soğuduğunda kışlık konserveleri güneş görmeyen, serin bir yerde saklayın. Afiyet olsun!