Türkiye'de Trabzon'un doğu kesimlerinde özellikle Rize'de üretimi yapılırken en sevilen içecek çay olurken Asya ülkelerinin çoğunda çay yetiştiriciliği yapılarak önem arz edilir. Çin, Japonya gibi ülkelerde onlarca çeşit çay yer alırken demlenirken yapılan hatalar ise ağızda demir tadı bırakmaktadır.
ÇAY DEMLERKEN YAPILAN HATA
Çay demlerken yapılan hatalar arasında musluk suyu kullanımı yer alırken çay yapraklarını kaynayan demliğin üzerinde bekletmek ve demleme süresini beklememek gerekir.
Çayın daha da lezzetli olması için filtrelenen su kullanılması tavsiye ediliyor. Çayının tadını bozacak ve kötü tatlara yol açan musluk suyu kullanılmamalıdır.
Demliğin altına su eklenirken üzerine çay yaprakları koyularak altta kaynayan suyun buharı ile üst demlikte çay yaprakları pişmeye bırakılır. Çayı demleyeceğin zaman çay yapraklarını demliğe eklenir.
Siyak karadeniz çayın demlenmesi gereken süre 25 dakika olurken erken sürede içmek istediğiniz tadı ve lezzetin olmadığını göreceksiniz.
ÇAY DEMLERKEN TUZUN ETKİSİ
ABD'li bilim insanı tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Bir malzemeye mükemmel çayın gizemini çözdüğünü belirtti. Profesör Michelle Francl, en iyi çayın tuzla demlendiği söyleyerek dikkatleri çekti.
Çayın tadının güzel olması için öncelikli olarak çayın kaliteli tercih edilmesi gerekir. Su kalitesi, temiz, yumuşak su çayın daha iyi demlenmesini sağlar. Demleme süresi etkili olurken kısa demleme süreleri çayın hafif ve keyifli olmasını sağlar. Son olarak, kişisel tercihlere göre şeker, süt veya limon gibi eklemelerle çayı kişiselleştirmek de tadını daha da güzelleştirebilir.
ÇAY DEMLERKEN YAPILAN HATA
Çay demlerken yapılan hatalar arasında musluk suyu kullanımı yer alırken çay yapraklarını kaynayan demliğin üzerinde bekletmek ve demleme süresini beklememek gerekir.
Çayın daha da lezzetli olması için filtrelenen su kullanılması tavsiye ediliyor. Çayının tadını bozacak ve kötü tatlara yol açan musluk suyu kullanılmamalıdır.
Demliğin altına su eklenirken üzerine çay yaprakları koyularak altta kaynayan suyun buharı ile üst demlikte çay yaprakları pişmeye bırakılır. Çayı demleyeceğin zaman çay yapraklarını demliğe eklenir.
Siyak karadeniz çayın demlenmesi gereken süre 25 dakika olurken erken sürede içmek istediğiniz tadı ve lezzetin olmadığını göreceksiniz.
ÇAY DEMLERKEN TUZUN ETKİSİ
ABD'li bilim insanı tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Bir malzemeye mükemmel çayın gizemini çözdüğünü belirtti. Profesör Michelle Francl, en iyi çayın tuzla demlendiği söyleyerek dikkatleri çekti.
Çayın tadının güzel olması için öncelikli olarak çayın kaliteli tercih edilmesi gerekir. Su kalitesi, temiz, yumuşak su çayın daha iyi demlenmesini sağlar. Demleme süresi etkili olurken kısa demleme süreleri çayın hafif ve keyifli olmasını sağlar. Son olarak, kişisel tercihlere göre şeker, süt veya limon gibi eklemelerle çayı kişiselleştirmek de tadını daha da güzelleştirebilir.