Kireç, suda bulunan kalsiyum ile magnezyum minerallerinin birleşmesi ile oluşur. Çaydanlığın iç yüzeyinde kireç oluşumu zamanla çayın tadını etkileyebilir. Burada derlediğimiz yöntemlerle çaydanlığı kireçten temizleyebilir, uzun süre kullanabilirsiniz. Kireç oluşumunu önlemek için çaydanlığın su kalitesine ve temizliğine çok dikkat edilmelidir. Kireç, kaynayan musluk suyundan dolayı insan vücuduna zarar verebileceği gibi çayın rengini ve aynı zamanda tadını da bozabilir. Kireç alkali özelliklere sahiptir, sitrik asit asidiktir, nötralize eder, yumuşatır ve çıkarılmasını da kolaylaştırır.
Çaydanlığının yarısına kadar bir su ekleyin ve ocağın üstüne koyun. Limon tuzunu ekleyip kaynamasını bekleyin. Kireç kalınsa karışımı 20 dakika civarı kaynatın. Kireç erimeye başlayınca ocağı kapatın ve temizleyin. Başka bir yöntemde ise çaydanlığı sirke ile tuz karşımıyla da temizleyebilirsiniz. Çoğu deterjanda sirke kullanılsa da kireçleri sirkeyle temizlemek elbette ki mümkün. Çaydanlığa 2 yemek kaşığı sirke dökün ve biraz su ekleyin. Kalıntı ve kalıntı çok ise sirkeye 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Kireç kaybolana kadar yaklaşık 10 dakika bekletin. Suyun içerisinde çözünen kireç dağılırken çaydanlığı bulaşık süngeri ile iyice durulayın. Sirke kokusunu gidermek için çaydanlığı iyice yıkayıp kurutmanızı öneririz.
Yaşam
Yayınlanma: 29 Ocak 2024 - 22:54
Çaydanlık kireci tarihe karışıyor! Bir kez dökünce anında çözülüyor
Çaydanlığınızın kirecini çözmek söz konusu olduğunda öncelikle kireç oluşumunun nedenini anlamak önemlidir. Çaydanlıkta oluşan kalıntıların giderilmesinde en etkili yöntem haberimizin detayında..
Yaşam
29 Ocak 2024 - 22:54
İlginizi Çekebilir