Kendine özgü yemek kültürüyle dünya çapında üne kavuşan Gaziantep'te kış mevsiminin vazgeçilmez yemeklerinden birisi olan şiveydiz , sofralarda yerini aldı. Ağızda eşsiz bir tat bırakan ve grip enfeksiyonlarına doğal çare olarak bilinen bu yemek halk tarafından da yaygın olarak tüketilirken ilk kez deneyen turistlerin bile ilgisini çekiyor.
"Gaziantep'e özgü bir yemek"
Ünlü Şeflerden Doğa Çitçi, Şiveydizin Gaziantep kültüründe özel yere sahip olduğunu şöyle anlatıyor: "Şiveydiz, genellikle kış aylarından sonbahara kadar Gaziantep'teki evlerde haftada bir defa yapılır. Bu nedenle, Gaziantep'e özel bir yemektir. Taze sarımsak ve taze soğanın bir arada kullanıldığı yoğurtlu yemek olan şiveydiz, bu bölgede meşhur olduğundan sağlık açısından da haklı ve ayrıcalıklıdır."
“Şiveydiz doğal bir antibiyotiktir”
Şiveydiz, doğal bir antibiyotik olduğundan herkesin kolaylıkla alabileceğini ve grip enfeksiyonlarına karşı da etkili olduğunu söyleyen Doğa Çiftçi, “Şiveydiz doğal bir antibiyotiktir. Sarımsak ve soğan içerdiğinden grip enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir. Kış aylarının gelmesiyle birlikte müşterilerimiz bunu istemeye başlıyor. Mutfak Sanatları Merkezine geldiklerinde tadına bakabilirler. Şiveydiz'in sırrından bahsetmişken, öncelikle Gaziantep ürünlerinden yapılan Antep yemeğinden bahsetmek gerekir. Yemek pişirmede kullandığımız sarımsak Arabistan'da üretiliyor. Köyümüzün yoğurdunu kullanıp süzüyoruz. Ayrıca sade tereyağı ve zeytinyağı kullanıyoruz. Ürünlerimizin tamamı kendi ürettiğimiz, Gaziantep’e özel ürünlerdir” dedi. “Unutulan yemekleri geleceğe taşıyoruz” Unutulan yemekleri gün yüzüne çıkararak geleceğe aktardıklarını belirten Çitçi, şöyle konuştu: “Mutfak Sanatları Merkezi'nin en büyük misyonu, geçmişten gelmiş olan Gaziantep yemekleri bizden sonraki nesillere aktarmaktır. Bu nedenle, Gaziantep'in unutulan yemekleri, moda olan yemekleri hâlâ burada işlenip hazırlanıyor. Misafirler bunu bilerek geliyorlar”
Şiveydiz yemeğinin tarifi:
Malzemeler;
6 bağ yeşil sarımsak 1/2 kilo kuzu kuşbaşı
Eti haşlamak için;
1 litre kaynamış su 2 su bardağı haşlanmış nohut 750 gram süzme yoğurt 4 yemek kaşığı yoğurt 1 tane yumurta Yeteri kadar tuz Üzerine zeytinyağı, nane
Şiveydiz nasıl yapılır?
Adım 1: Öncelikle nohutları dondurucudan çıkarın. Adım 2: Daha sonra eti 1 litre kaynar suyla düdüklü tencerede haşlayın. Adım 3: Bu arada sarımsakları bir kez soyup yıkayın. İpucu 1: Sarımsağın sadece beyaz kısmını kullanıyoruz. Beyaz kısmını parmak büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz (soğan kullanıyorsanız aynısını yapın). Adım 4: Yeşil kısımları ayırıp başka bir şey için kullanabiliriz. İpucu 2: Haşlanmış etin suyunda biriken kalıntıyı temizliyoruz. Yiyeceklerimizi daha hafif hale getirmek için. Daha sonra eti süzgeçle ayrı bir tavaya alıp sarımsak ve yeşil fasulyeyi ekliyoruz. İpucu 3: Çok fazla su eklemeyin. Yemeğimizden daha uzun sürmeyecek. Çünkü süzme yoğurt bulunuyor. Doyurucu bir yemek olacak. Sarımsak bu suda 10 ila 15 dakika kadar kaynatılacaktır. Su miktarını buna göre ayarlıyoruz. İpucu 4: Bazı tariflerde sarımsak, et ve yeşil fasulyeyle birleştirmeden önce biraz kaynatılır. Gerek yok. Çünkü o kadar güçlü bir sarımsak kokusu yok. Pişirildiğinde koku kaybolur. Adım 5: Daha sonra yumurtanın tamamını yoğurda ekleyip bir blender ile iyice karıştırıyoruz. Adım 6: Sarımsak yumuşayınca, terbiyeli yoğurda birkaç kepçe kaynar su ekleyin ve sarımsakların topaklaşmasını önlemek için iyice karıştırın. Adım 7: Yoğurdu yavaş yavaş yemeğe ekleyip iyice karıştırıyoruz. İlk birkaç dakika dikkatlice karıştırın. Kesilmemek için. Daha sonra kaynayana kadar ara ara karıştırın. 4-5 dakika kaynattıktan sonra altını kapatabilirsiniz. İpucu 5: Zeytinyağını ısıtın ve ocağı kapatın. Ocağı kapattıktan sonra naneyi ekleyip yemeğin üzerine serpin. Veya naneyi kuru kepçeye koyun, tavadaki nanenin üzerine yağı dökün ve çorbanın üzerine dökün. Bu şekilde hazırladığınızda canlı yeşil bir renk elde edeceksiniz. “Hayatlarında hiç böyle yemek yemediğini söyleyen insanlar var.” Bu yemeğe aşina olmayanların kullanılan malzemelere şaşıracağını belirten Çitçi, “Şiveydiz yemeğine aşina olmayanlar, tadına bakınca son derece şaşıracaklar. Şiveydiz adını ilk duyduklarında kulağa çok hoş gelen bu yemeğin lezzetini keşfettikten sonra hayatlarında hiç böyle bir yemek yemediklerini söyleyenler oldu. Bu yemekte yeşil soğan ve taze sarımsakla pişirilen yoğurt, yabancı turistlerin ilgisini çok fazla çekiyor. Kısacası müşterilerimizden gelen tepkiler çok iyiydi" dedi.