• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • MENEMEN
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • ALİAĞA FOÇA BERGAMA DİKİLİ ÇİĞLİ KARŞIYAKA SİZDEN GELENLER EĞİTİM KÜLTÜR-SANAT BELEDİYE
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Bu çorbayı içen kış boyu hastalanmıyor! Gazianteplilerin sır gibi sakladığı şiveydiz tarifi!
SAĞLIK
Yayınlanma: 03 Aralık 2023 - 21:06

Bu çorbayı içen kış boyu hastalanmıyor! Gazianteplilerin sır gibi sakladığı şiveydiz tarifi!

Gaziantep'e soğuk havaların soğuması ile birlikte doğal antibiyotik özelliğinden dolayı grip enfeksiyonlarına karşı etkili olan şiveydiz, kış aylarında yöre halkının vazgeçilmez yemeklerinden biri haline geldi. İşte doğal antibiyotik olarak bilinen Şiveydiz'in tarifi..

SAĞLIK
03 Aralık 2023 - 21:06
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bu çorbayı içen kış boyu hastalanmıyor! Gazianteplilerin sır gibi sakladığı şiveydiz tarifi!
Kendine özgü yemek kültürüyle dünya çapında üne kavuşan Gaziantep'te kış mevsiminin vazgeçilmez yemeklerinden birisi olan şiveydiz , sofralarda yerini aldı. Ağızda eşsiz bir tat bırakan ve grip enfeksiyonlarına doğal çare olarak bilinen bu yemek halk tarafından da yaygın olarak tüketilirken ilk kez deneyen turistlerin bile ilgisini çekiyor.

"Gaziantep'e özgü bir yemek"

Ünlü Şeflerden Doğa Çitçi, Şiveydizin Gaziantep kültüründe özel yere sahip olduğunu şöyle anlatıyor: "Şiveydiz, genellikle kış aylarından sonbahara kadar Gaziantep'teki evlerde haftada bir defa yapılır. Bu nedenle, Gaziantep'e özel bir yemektir. Taze sarımsak ve taze soğanın bir arada kullanıldığı yoğurtlu yemek olan şiveydiz, bu bölgede meşhur olduğundan sağlık açısından da haklı ve ayrıcalıklıdır."

“Şiveydiz doğal bir antibiyotiktir”

Şiveydiz, doğal bir antibiyotik olduğundan herkesin kolaylıkla alabileceğini ve grip enfeksiyonlarına karşı da etkili olduğunu söyleyen Doğa Çiftçi, “Şiveydiz doğal bir antibiyotiktir. Sarımsak ve soğan içerdiğinden grip enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir. Kış aylarının gelmesiyle birlikte müşterilerimiz bunu istemeye başlıyor. Mutfak Sanatları Merkezine geldiklerinde tadına bakabilirler. Şiveydiz'in sırrından bahsetmişken, öncelikle Gaziantep ürünlerinden yapılan Antep yemeğinden bahsetmek gerekir. Yemek pişirmede kullandığımız sarımsak Arabistan'da üretiliyor. Köyümüzün yoğurdunu kullanıp süzüyoruz. Ayrıca sade tereyağı ve zeytinyağı kullanıyoruz. Ürünlerimizin tamamı kendi ürettiğimiz, Gaziantep’e özel ürünlerdir” dedi.

“Unutulan yemekleri geleceğe taşıyoruz”

Unutulan yemekleri gün yüzüne çıkararak geleceğe aktardıklarını belirten Çitçi, şöyle konuştu: “Mutfak Sanatları Merkezi'nin en büyük misyonu, geçmişten gelmiş olan Gaziantep yemekleri bizden sonraki nesillere aktarmaktır. Bu nedenle, Gaziantep'in unutulan yemekleri, moda olan yemekleri hâlâ burada işlenip hazırlanıyor. Misafirler bunu bilerek geliyorlar”

Şiveydiz yemeğinin tarifi:

Gaziantep şiveydiz tarif

Malzemeler;

6 bağ yeşil sarımsak

1/2 kilo kuzu kuşbaşı

Eti haşlamak için;

1 litre kaynamış su

2 su bardağı haşlanmış nohut

750 gram süzme yoğurt

4 yemek kaşığı yoğurt

1 tane yumurta

Yeteri kadar tuz

Üzerine zeytinyağı, nane

Şiveydiz nasıl yapılır?

Adım 1: Öncelikle nohutları dondurucudan çıkarın.

Adım 2: Daha sonra eti 1 litre kaynar suyla düdüklü tencerede haşlayın.

Adım 3: Bu arada sarımsakları bir kez soyup yıkayın.

İpucu 1: Sarımsağın sadece beyaz kısmını kullanıyoruz. Beyaz kısmını parmak büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz (soğan kullanıyorsanız aynısını yapın).

Adım 4: Yeşil kısımları ayırıp başka bir şey için kullanabiliriz.

İpucu 2: Haşlanmış etin suyunda biriken kalıntıyı temizliyoruz. Yiyeceklerimizi daha hafif hale getirmek için. Daha sonra eti süzgeçle ayrı bir tavaya alıp sarımsak ve yeşil fasulyeyi ekliyoruz.

İpucu 3: Çok fazla su eklemeyin. Yemeğimizden daha uzun sürmeyecek. Çünkü süzme yoğurt bulunuyor. Doyurucu bir yemek olacak. Sarımsak bu suda 10 ila 15 dakika kadar kaynatılacaktır. Su miktarını buna göre ayarlıyoruz.

İpucu 4: Bazı tariflerde sarımsak, et ve yeşil fasulyeyle birleştirmeden önce biraz kaynatılır. Gerek yok. Çünkü o kadar güçlü bir sarımsak kokusu yok. Pişirildiğinde koku kaybolur.

Adım 5: Daha sonra yumurtanın tamamını yoğurda ekleyip bir blender ile iyice karıştırıyoruz.

Adım 6: Sarımsak yumuşayınca, terbiyeli yoğurda birkaç kepçe kaynar su ekleyin ve sarımsakların topaklaşmasını önlemek için iyice karıştırın.

Adım 7: Yoğurdu yavaş yavaş yemeğe ekleyip iyice karıştırıyoruz. İlk birkaç dakika dikkatlice karıştırın. Kesilmemek için. Daha sonra kaynayana kadar ara ara karıştırın. 4-5 dakika kaynattıktan sonra altını kapatabilirsiniz.

İpucu 5: Zeytinyağını ısıtın ve ocağı kapatın. Ocağı kapattıktan sonra naneyi ekleyip yemeğin üzerine serpin. Veya naneyi kuru kepçeye koyun, tavadaki nanenin üzerine yağı dökün ve çorbanın üzerine dökün. Bu şekilde hazırladığınızda canlı yeşil bir renk elde edeceksiniz.

“Hayatlarında hiç böyle yemek yemediğini söyleyen insanlar var.”

Bu yemeğe aşina olmayanların kullanılan malzemelere şaşıracağını belirten Çitçi, “Şiveydiz yemeğine aşina olmayanlar, tadına bakınca son derece şaşıracaklar. Şiveydiz adını ilk duyduklarında kulağa çok hoş gelen bu yemeğin lezzetini keşfettikten sonra hayatlarında hiç böyle bir yemek yemediklerini söyleyenler oldu. Bu yemekte yeşil soğan ve taze sarımsakla pişirilen yoğurt, yabancı turistlerin ilgisini çok fazla çekiyor. Kısacası müşterilerimizden gelen tepkiler çok iyiydi" dedi.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Damarların mavi renk olmasının sebebi buymuş! Kan renginde inanılmaz değişim!
Damarların mavi renk olmasının sebebi buymuş! Kan renginde inanılmaz değişim!
Bebek gibi cilt isteyenler hemen denesin! Maliyeti sadece 1 TL
Bebek gibi cilt isteyenler hemen denesin! Maliyeti sadece 1 TL
Burcunuza göre sigara bırakma yöntemleri! O burçların işi biraz zor!
Burcunuza göre sigara bırakma yöntemleri! O burçların işi biraz zor!
Bu karışımı süren dudak üstü tüylerinden kurtuluyor! Üstelik tek kuruş para harcamadan
Bu karışımı süren dudak üstü tüylerinden kurtuluyor! Üstelik tek kuruş para harcamadan
Son Haberler
Kripto Para Cüzdanları: Soğuk ve Sıcak Cüzdan Farkları
Kripto Para Cüzdanları: Soğuk ve Sıcak Cüzdan Farkları
Araç Temizliğinde Kalite Standartlarını Yükseltmenin Yolu Tahawash’tan Geçiyor
Araç Temizliğinde Kalite Standartlarını Yükseltmenin Yolu Tahawash’tan...
İzmir Aliağa'da ilginç olay: Oyuncak ayıcıktan uyuşturucu çıktı
İzmir Aliağa'da ilginç olay: Oyuncak ayıcıktan uyuşturucu çıktı
Kripto Staking ile Pasif Gelir Elde Etmenin Avantajları
Kripto Staking ile Pasif Gelir Elde Etmenin Avantajları
Trump’ın Yeni Projesi: World Liberty Financial (WLF) Nedir? Neden Önemli?
Trump’ın Yeni Projesi: World Liberty Financial (WLF) Nedir? Neden Önemli?
Ali Kemal Elitaş'ın Aday Adaylığı Mitinge Dönüştü
Ali Kemal Elitaş'ın Aday Adaylığı Mitinge Dönüştü

Ana Sayfa
MENEMEN
GÜNDEM
İZMİR
EKONOMİ
SPOR
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
ALİAĞA
FOÇA
BERGAMA
DİKİLİ
ÇİĞLİ
KARŞIYAKA
SİZDEN GELENLER
EĞİTİM
KÜLTÜR-SANAT
BELEDİYE
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • BALÇOVA
  • FOÇA
  • İZMİR
  • KARŞIYAKA
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MENEMEN
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
Google Play
ücretsiz indirin
App Store
ücretsiz indirin
sanalbasin.com üyesidir

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı Menemen Haber'e aittir..
Kesinlikle kaynak LİNK göstermeden kullanılamaz. EGE HABER

Yazılım: Tumeva Bilişim

İzmir Gazetesi