Omega 3 açısından zengin olan balıkların en zorlu süreci temizlemek olurken balıkçılar ise bu durumu ele alarak temizlemektedir. Fakat evde kolaylıkla nasıl hamsi temizlenir, ayıklama yöntemlerinin neler olduğu haberimizde yer almaktadır.
HAMSİ TEMİZLİĞİ
Öncelikli olarak baş kısmını ayırması gerekir. Fakat el ile bu işlemi yapmak istemeyenler kesme tahtası üzerine hamsi yerleştirilerek bıçak sayesinde kafası kesilebilir. Sıradaki aşamada ise iç organlarının temizliği yer alırken baş parmağı yardımıyla kuyruğa doğru tüm organları dışarı atılır. Eliyle yapmak istemeyenler ise çay kaşığıyla bu işlem yapılır.
Hamsi ikiye ayrılarak ince bıçak yardımı ya da elinizle yavaşça hamsi ikiye bölünür. İkiye ayrılan balığın içerisinde kılçıklar çıkartılır. Son aşama olarak ise hamsinin tüm temizleme durumları geride kaldığında pişirme saatine kadar tuzlu suda bekletilmesi gerekir. Pişirmeden önce süzdürülmesine dikkat edin.
HAMSİ DERİN DONDURUCUDA MUHAFAZA EDİLİR Mİ?
Hamsinin temizlenmesiyle beraber bir günde pişirmek isteyenler derin dondurucuda saklayabilir. Dolaba konulmadan önce balıklar yan yana dizerek buzdolabı poşetine ya da saklama kabına konularak derin dondurucuya kaldırılır. Balıklar ise buzlukta 3 ay süreyle bekletilebilir.